Wees maar niet bang voor een Burnout

Angst voor burnout

Angst is een slechte leidsman. Het spreekwoord zegt het al en daarmee zou ik dit bericht kunnen afsluiten. Ware het niet dat we onze spreekwoorden en gezegden niet meer vertrouwen (soms uit angst…). Dus vraagt dit wat meer toelichting.
Mensen die een burnout hebben gehad weten hoe machteloos je je kunt voelen. Het lijkt wel of je van het ene op het andere moment dingen niet meer weet, niet meer kunt, niet meer aankunt.

Burnout is een fysiek signaal

Het is al vaker uitgelegd: een burnout uit zich als een naar fysiek verschijnsel. Je geest wil vaak nog wel, maar je lichaam niet. Die geest raakt echter (ook fysiek aangedaan) ook vertroebeld. En zo ontstaat een situatie waarin je gelukkig vroeger of later door de knieën gaat. Je kunt het niet meer aan, je kunt niet meer volhouden, het is op.

En waarom zeg ik nu gelukkig? Waarom is het zo fijn dat je dan door de knieën gaat? Dat is omdat je bezig bent met een manier van leven die niet bij je past. Of misschien werk je wel op een manier die je niet vol kunt houden. Wat is er dan fijner dan een lichaam dat op enig moment zulke sterke signalen afgeeft, dat je wel moet gaan luisteren. Je wordt met je neus op de feiten gedrukt! Zo mag je niet door gaan.

Burnout roept je tot de orde

En daar zit je dan met je burnout. Met je pijnen, klachten, slechte conditie, slecht zicht. Als dat geen sterke signalen zijn?! Nu moet je wel luisteren naar je lichaam. Sterker nog: hoe langer je het ongezonde leven hebt volgehouden, hoe sterker de signalen!
En als er één ding is dat vrijwel iedereen met een burnout zegt dan is het wel: “Dit nooit meer!”. Men wil dit nooit meer meemaken.

Burnout is een nieuwe start

En terwijl je doodmoe bent, je nog maar heel weinig kunt, je niet meer kan vertrouwen op je lichaam en de acceptatie daar is, dan zit je op het dieptepunt van waaruit je weet dat je het in het vervolg anders gaat doen. Want dit wil je echt nooit meer!
Burnout herstel is dan noodzakelijk (een herstelprogramma om op te knappen). En tijdens dat herstel komt vanzelf het moment dat je eraan toe bent om die nieuwe start te gaan maken. Een nieuwe start waarin je je werk anders gaat bekijken of zelfs veranderen, je privé leven onder de loep legt. Je gaat je eigen handelen beter begrijpen en waar mogelijk aanpassen. Je maakt een frisse nieuwe start.

Conclusie

Wees dus maar niet bang voor een burnout. De meeste mensen maken die frisse start en hebben door hun burnout belangrijke levenslessen opgedaan.

Fred Steetsel
Mentalcoach en Burnoutbegeleider

http://www.ontspannu.nl

2 thoughts on “Wees maar niet bang voor een Burnout

  1. Veel mensen die alsmaar dingen van je verwachten, dan moet je zeer zeker naar je eigen gevoel blijven luisteren. Toch is dat soms knap lastig, je wil tenslotte toch ook mensen te vriend houden. Maar zoals je schrijft, je eigen gezondheid is het belangrijkste. Dankjewel voor deze goede uitleg!

  2. Pingback: Na een burnout geniet je weer van de gewone dingen - Ontspannu! Burnout en Stress

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *