Hoe voorkom je een burnout bij een ander?

Een vraag van Marcel van Driel via Facebook:

“Hoe help je iemand in je omgeving die langzaamaan naar een burnout toe werkt maar geen actie onderneemt?”

Beste Marcel,

afgrond burnout

Onderweg naar de afgrond?

Soms zie je een ander naar de afgrond rijden, maar deze persoon doet er niets aan om het onheil af te wenden. Dat kan knap frustrerend zijn.

Voordat ik hierop inhoudelijk in ga is het belangrijk om te beseffen dat dit jouw eigen observatie is. De ander kan dit wellicht heel anders ‘zien’ of interpreteren. Daarnaast kan jouw waarneming ook vertroebeld zijn: Gaat deze persoon wel in de richting van een probleem?
Als we ervan uit gaan dat de betreffende persoon regelrecht op een stevige burnout afstevent, dan nog is het zo dat de persoon de noodzaak en behoefte zal moeten onderkennen om er wat aan te gaan doen. Ik ga er niet van uit dat deze persoon bewust naar burnout streeft, maar dit voor jezelf onderkennen en ook de consequenties te aanvaarden is een zaak van die ander.
Dit kun je wel doen:

inzicht in burnoutBewust maken van de burnout

Het eerste dat je als toeschouwer kan doen is trachten de persoon om wie het gaat bewust te maken van de situatie. Een lijstje met burnout-symptomen of stressklachten kan al een hulpmiddel zijn. Zijn er fysieke of andere signalen die het lichaam afgeeft?
Het feit dat iemand in jouw ogen te hard werkt is geen reden. Als hij/zij echter sterker emotioneel reageert, zich minder goed kan concentreren, of allerlei pijntjes ontwikkelt, slecht slaapt etc. Is wel aanleiding om je zorgen te maken.

Inzicht zonder uitzicht geeft frustratie, dus help de persoon ook verder.

Als iemand in een snelkookpan zit en door de druk van het werk (al dan niet door zichzelf opgelegd) in de richting van een burnout gaat, dan is het alleen bewust worden niet genoeg om verder te komen. Sterker nog: nu weet de persoon dat de afgrond er aan zit te komen en heeft misschien het gevoel dat ie er niets aan kan doen!! Het is dus heel belangrijk dat je deze bewustwording omzet in actie. Gebruik gerust de angst voor wat komen gaat als energie om het aan te pakken (samen). Neem samen een paar maatregelen waardoor de druk minder wordt.
Vaak is het echter zo dat de persoon te dicht bij je staat. Dan is het slimmer om een buitenstaander in te schakelen die hierin is gespecialiseerd. En bedenk ook: vreemde ogen dwingen.

Waarom veel mensen toch burnout raken.

Je kunt je als je in een soort adrenaline-rush zit niet voorstellen hoe een burnout is, hoe je je dan voelt. Toch beginnen de signalen te komen…. Maar je doet het immers al jaren zo en het gaat toch nog goed? Het is zoals Michiel Schaper schrijft in zijn boek over de burnout van Joop van den Ende: men heeft “Geen tijd voor Burnout”. Sommige mensen hebben dus echt het idee dat ze zich over deze pijntje en problemen ook wel weer heen kunnen zetten.

Je kunt er in ieder geval altijd zijn voor de persoon.

omarmenAls iemand zijn eigen signalen voorbij rent en niet gewend is om daarnaar te luisteren. En het lukt je ook niet om deze persoon te waarschuwen. Dan kun je er altijd nog zijn voor deze persoon. Dus niet confronteren en zeuren! Maar luisteren en waarderen. En deze sociale steun kan er misschien nog net op tijd voor zorgen dat iemand beter voor zichzelf gaat zorgen om de burnout af te wenden. En anders is jouw aandacht en steun een goede hulp tijdens het herstel.

FredSteetsel2Fred Steetsel
Mentalcoach en Stressconsultant
http://www.ontspannu.nl
http://www.stapuitjeburnout.nl

Week van de werkstress: werkstress compenseren?

Op zoek naar een tegenkracht voor werkstress

werkstress compenseren

Lekker even de wind door je haren om je hoofd leeg te maken

Werkstress is voor veel mensen een gegeven. Ermee leren omgaan is dan de opdracht.

De één zal de werkstress compenseren door zich in zijn vrije tijd meer te gaan of laten ontspannen. Een extra avondje naar de sauna, een lekkere massage, leuke dingen gaan doen. Dit komt tegemoet aan het principe van evenwicht tussen inspanning en ontspanning.
De ander zet tegenover de werkstress meer gezonde fysieke inspanning in de vorm van wandelen, hardlopen of de sportschool. Werkstress is namelijk vaak het gevolg van een flinke mentale inspanning en door nu lekker in beweging te gaan ontstaat ook weer een evenwicht in fysieke en mentale inspanning (lichaam en geest).
Beide manieren van compenseren hebben gemeen dat stress-hormonen worden afgebroken (tenzij je het sporten te gek maakt natuurlijk).

Allostase: Voortdurend veranderen en toch gelijk blijven.

Allostase is het mechanisme dat ons in staat stelt om aan steeds wisselende condities het hoofd te bieden. We hebben een supersysteem aan board dat dit volautomatisch regelt.

Langdurige werkstress geeft overbelasting

Langdurige werkstress geeft overbelasting: Lees “in wankel evenwicht”

Indien dat nodig is verhoogt ons lichaam vanzelf de bloeddruk,  hartslagritme, bloedsuikergehalte, stresshormonen, etc. Het is ons stress-systeem dat daarbij een grote rol speelt. In tijdelijke situaties van stress regelt het stress-systeem allerlei zaken om ons in staat te stellen weer terug naar het evenwicht te gaan.

Als we nu te vaak en te lang stress ervaren dan gaat dit allostatische systeem haperen.
Er ontstaat de zogenaamde allostatic-load: De aandacht die het stress-systeem van onze complete fysiologie vraagt wordt te groot. Hierdoor ontstaan allerlei ‘klachten’, beginnende met koude , zweterige handen, lichte fysieke klachten zoals hoofdpijn. En uiteindelijk vormt dit de aanloop naar ernstiger aandoeningen en veroudering.
Bovendien gaat het stress-systeem zelf ook haperen en dit leidt op den duur tot een burnout.

Coping: voorkom het oplopen i.p.v. werkstress compenseren.

Als we de werkstress dus alsmaar laten oplopen en daarna proberen te compenseren, dan lopen we de kans om ons systeem toch te gaan overbelasten. Ook hier geldt dus: vóórkomen is beter dan genezen. Probeer de stress te beteugelen.

Wat de laatste tijd een belangrijke term is als het gaat om werkstress is: coping. Coping is een Engelse term die aangeeft in hoeverre men in staat is om de juiste maatregelen te nemen om met de voortdurend veranderende situaties om te gaan. Kan een medewerker bijvoorbeeld snel omschakelen? Of heeft hij geleerd om zaken eerst rustig af te ronden omdat dat minder werkstress oplevert? Kan hij of zij wel goed plannen en dingen los laten? Of weet hij/zij te voorkomen dat de stress te lang voortduurt. Micro-pauzes zijn daarbij ook een belangrijk hulpmiddel: af en toe opstaan, lunchwandelen, stoelmassage. Coping is ook: anders tegen dingen aan kijken en het gewoon eens anders doen.

Uiteindelijk kan iedereen leren om beter om te gaan met stressvolle situaties en dus ook minder last hebben van werkstress. Kortom door een betere en slimmere manier te vinden van omgaan met de omstandigheden en jezelf wordt voorkomen dat het stress-systeem ons overbelast.

Neem gerust contact op als u meer wilt weten over de mogelijkheden om een medewerker beter te leren omgaan met werkstress.
FredSteetsel2

Fred Steetsel
Mentalcoach en Stressconsultant
http://www.ontspannu.nl/

Altijd in contact met de baas: werkstress

Werkstress door te veel contact

Dit lijkt op een paradox. Want zorgt beter en meer communiceren er niet voor dat je minder stress ervaart? Ja en nee. Natuurlijk is het handig als je vlot met elkaar kunt communiceren zodat er minder onduidelijkheden ontstaan, minder vragen blijven hangen en dat zaken die je snel wilt afhandelen ook goed verlopen. Maar bij communicatie is er altijd een zender en een ontvanger. En als de zender actief is en zaken wil weten of kwijt wil, dan wil dat nog niet zeggen dat de ontvanger daarop ook altijd zit te wachten. En als de ontvanger ondanks het feit dat hij of zij nu vrij is het toch niet kan laten om even de e-mail te checken….

Een mailtje (laat) in de avond kan stress geven

Zo gebeurt het vaak dat iemand op kantoor nog door zit te werken. Of dat iemand nog thuis zit te werken terwijl anderen reeds in de ruststand staan, met een bakkie voor de buis. Onder het werken komt er toch weer een vraag op. Een mailtje is altijd gemakkelijk en misschien reageert de rustende collega toch nog, dan kan je nog wat verder…  En wat gebeurt er: soms komt er nog antwoord terug ook. Yes! de nog werkende medewerker kan toch nog een stapje verder. Misschien was de e-mail bedoeld om morgenochtend te bekijken. Het gevolg is hetzelfde: de rustende medewerker is weer met zijn hoofd met het werk bezig en zijn rust kwijt, soms langer dan hem/haar lief is, en de werkende medewerker gaat langer door.

facebookPiep piep tweet tweet: SMS, Whatsapp, Facebook, Twitter:  sociale media stress

En als je dacht dat een mailtje het allerhandigste is dan ben je misschien wel erg ouderwets. De sociale media strijden hard mee om de aandacht van de medewerker. Even een sms-je of (Whats)appie om te een vraag te stellen, dat kan toch geen kwaad?
Tussen de middag wordt er al lekker gekletst in de kantine. Of zit iedereen bij jouw bedrijf al met zijn neus in zijn smartphone? En wat er over de sociale media wordt uitgewisseld is een veelvoud van wat er over tafel gaat tijdens de lunch. De roddelpers staat nooit stil. Ook meer zakelijke gedachtestromen en gespreksonderwerpen vloeien via de sociale media lustig door. Los van tijd en plaats.

Werkstress door de iPhone van het werk

vrouwchatEn zo geeft die luxe, een smartphone van je baas, je dus veel werkstress. Eerst ben je de koning te rijk. Dit is mooi meegenomen: een leuk speeltje plus gratis bellen en internetten. Natuurlijk check je hierop ook je e-mail en installeer je al snel Facebook, Twitter, Whatsapp, Linkedin, Pinterest. Maar al snel blijkt dit speelgoed voor volwassenen een heleboel energie te kosten, niet in de laatste plaats omdat je haast niet meer los komt van je werk.
De smartphone en de tablet zijn het zenuwcentrum van onze maar doorgaande economie. Rusttijden verdwijnen als je er niet voor waakt. Snel ben je geneigd om telkens wanneer het kan even de e-mail te checken of Facebook.

Wel de lusten niet de lasten: Gepland communiceren geeft minder werkstress

De moderne communicatiemiddelen zijn een zegen als je ze goed gebruikt. Ze geven veel en goede mogelijkheden en verrijken ons leven en zijn heel handig voor het werk. Om werkstress te verminderen is het belangrijk om over het gebruik van deze middelen duidelijke afspraken te maken en de nodige discipline te ontwikkelen.

 

FredSteetsel2

Fred Steetsel
Mentalcoach en Stressconsultant
http://www.ontspannu.nl/

Werkstress of Stresswerk

Werkstress: stress op het werk

Iedereen heeft wel eens stress op het werk: werkstress. Of je nu fysiek of mentaal veel werk verzet, iedereen is wel eens gestrest. De oorzaak van je werkstress ligt vaak in de manier waarop je in je vel zit of in de (tijdelijke) aard van de werkzaamheden. Tijdens drukke periodes heeft iedereen stress.

Deze werkstress kan je aanzetten om flink door te pakken en geeft soms zelfs meer energie. Het is goed om af en toe de mouwen te moeten opstropen. Wel is het belangrijk dat je beseft dat de situatie te overzien is, dat er weer ‘rustiger’ tijden aankomen en dat de drukte niet zo groot is dat je fouten gaat maken.
Ook plotseling ander werk (er bij) doen dan je gewend was kan je stress geven. Ook hier geldt dat dit je kan inspireren om aan te pakken.

Kortom tijdelijke stress-situaties maken extra energie los. Voorwaarde is wel dat het nog te behappen is en dat je uitzicht hebt op minder stress-volle periodes/situaties.

Stresswerk: werk dat je stress geeft

Stresswerk moet niet te lang doorgaan

Stresswerk moet niet te lang doorgaan

Wat anders is het als je werk doet dat je stress geeft. Deze vorm van werkstress is structureel en hoeft niet het gevolg te zijn van te veel werk of tijdelijke werkpieken. Een bepaalde functie kan voor de één heel stressvol zijn en voor een ander juist niet. Echte zogenaamde “stressbanen” zijn er dan ook niet.

Zit je in een situatie waarbij je je werk erg stressvol vindt, structureel, dan loop je een grote kans om overspannen of zelfs burnout te worden. Dat mag je niet onderschatten. Indien je veel stress-signalen bij jezelf onderkent (zie deze link: Stresssignalen) dan is het zaak om actie te ondernemen.

Werkstress of stresswerk: soms een perceptie verschil

Alhoewel het onderscheid tussen deze termen, zoals boven uitgelegd, erg groot is, bestaat de kans dat een individuele medewerker door zijn eigen perceptie wordt bedrogen. Stel iemand denkt dat hij een bepaalde taak aan moet kunnen, gezien zijn opleiding, ervaring, achtergrond, maar kan dat eigenlijk niet. Zo’n persoon zal niet zo snel aangeven dat de taak hem te veel belast, maar heeft eigenlijk ‘stresswerk’.

En wat denk je van de persoon die de taken wel aan kan, maar van huis uit de overtuiging heeft dat wat hij doet niet goed genoeg is? Ook deze persoon zal zijn baan als ‘stresswerk’ ervaren. Hij zal nooit aan zijn eigen verwachtingen kunnen voldoen.

Wat wel voor iedereen geldt is het volgende: als je maar steeds meer en meer werk op je bordje krijgt dan loopt de stress wel degelijk op en zal jouw baan uiteindelijk ook stresswerk zijn.

Stresswerk: de aanpak

Stresswerk bestaat dus strikt genomen niet. Wat voor de ene persoon goed te doen is, zal voor de ander permanent werkstress geven. Daarbij telt de achtergrond, karaktervorming en omgeving van de betreffende werknemer sterk mee. Maar de medewerker kan wel een aantal dingen doen om dit probleem te tackelen: van werkplek veranderen of zelf veranderen.

  1. Vraag je af of je wel op de juiste plek, het juiste niveau zit. Een goede talententest of loopbaantest kan je al veel verheldering geven. Misschien zit je tegen je aard in te werken, te hoog of juist te laag gegrepen werk te doen.
  2. Vraag je af of je wel in het juiste bedrijf zit. Dezelfde functie binnen een andere bedrijfstak wordt vaak heel anders ingevuld. Je hebt weliswaar dezelfde opleiding nodig, maar de werkopvatting, arbeidsomstandigheden, etc. kunnen flink verschillen.
  3. Laat je privé situatie thuis. En merk je dat de privéomstandigheden toch erg mee gaan spelen neem dan maatregelen of zoek een goede coach.
  4. Wees eens kritisch over je denkbeelden en emoties. Wellicht dat je op de werkplek te veel last hebt van je eigen negatieve gedachten en irreële angsten. Dus heb je last van je chef, leg je jezelf te veel druk op, stel je hoge eisen aan het werk? Ook daarvoor kan je terecht bij een goede coach.

 

FredSteetsel2

Fred Steetsel
Mentalcoach en Stressconsultant
http://www.ontspannu.nl/

Werkstress bespreekbaar maken

Werkstress is taboe

Vandaag is de start van de werkstress week. Een landelijke campagne om wat te doen aan te veel werkstress. Want wat blijkt: Stress op het werk is een onderwerp waarover men liever niet praat. Niet met de collega’s, niet met de chef, niet met personeelszaken.
De angst zit er stevig in (op zich al een bron van stress). Men is bang dat er een negatieve beoordeling volgt als men toegeeft werkstress te ervaren, 16 procent vreest gezichtsverlies en 14 procent denkt zelfs zijn baan kwijt te raken.
Ook de leidinggevende heeft een drempel om over werkstress te beginnen omdat men denkt dat er sprake is van privégerelateerde zaken en soms ook omdat men het gevoel heeft de werkstress zelf te hebben veroorzaakt.

Werkstress kost geld

Ruim 1 op de 8 werknemers heeft werkstress en TNO heeft uitgerekend dat dit 2,2 Miljard per jaar kost. Voor werkgevers is het uit kostenoverweging dus al belangrijk om in te grijpen, maar ook vanuit het menselijk oogpunt.
Indien een medewerker Burnout raakt is de werkgever het slechtst uit. Een medewerker met Burnout verzuimt maandenlang. Maar ook een stevige overspannen medewerker (zie voor het verschil hier: Burnout of overspannen) kan een tijdlang niet voluit functioneren. En de verborgen capaciteitsverliezen als gevolg van sluimerende werkstress zijn niet te becijferen.

Werkstress is ongezond

Door werkstress werk je minder goed

Door werkstress werk je minder goed

Medewerkers besteden een groot deel van hun tijd op het werk. Daarnaast nemen ze problemen van het werk vaak mentaal mee naar huis. Ons stress-systeem is vanwege zijn aard erg ongezond voor mensen die langere tijd onder stress staan. Het is er eigenlijk voor bedoeld om in momenten van stress goed te kunnen reageren, niet om continu onder druk te staan. Kortdurende stress maakt je alert en verbetert je capaciteit om te reageren. Langdurige stress ondermijnt je immuunsysteem en afweer. Je wordt vaker ziek en hebt minder afweer tegen allerlei ernstige aandoeningen.
Indien medewerkers dus een groot deel van hun tijd onder stress staan lopen ze een grote kans om ziek te worden, af te knappen.

Beter omgaan met Werkstress

De werkgever zal dus beter moeten leren omgaan met en luisteren naar medewerkers. Alleen dan zal er duidelijk worden of en hoeveel werkstress de medewerkers ervaren. Natuurlijk zijn er ook zaken die privé gerelateerd zijn: waar de werknemer werkstress van krijgt speelt vaak ook privé. En een lastige privé situatie zal ook op het werk meespelen. Maar bij goed werkgeverschap hoort het goed omgaan en mede-zorg hebben voor de gezondheid van de medewerker.

De werknemer mag zich meer uiten over de stress. Het is geen schande als je werkstress ervaart. Dat hebben blijkbaar miljoenen mensen! Maar het is wel ongezond om er in te blijven zitten: op den duur word je geheid ziek!

Training omgaan met werkstress

Graag help ik uw medewerkers om te leren omgaan met werkstress. In de training worden cognitieve vaardigheden aangeleerd die ertoe leiden dat men stressbestendiger wordt en beter leert communiceren over de werkstress en de eigen behoeftes om erger te voorkomen. Meer informatie: http://ontspannu.nl/Stress-en-Burnout.php

Fred Steetsel
Ontspannu!
http://www.ontspannu.nl
06-48616990

Wat doet alfatraining met je brein en wat betekent dat voor je stress systeem

alfatraining en mindfulnessIn dit artikel bespreek ik de consequenties van een onderzoek naar alfatraining en je brein. We denken gewoonlijk aan mediteren en mindfulness als een idee dat al duizenden jaren aanwezig is en afgeleid is van boeddhistische leefwijzen. Toch gaan deze mentale technieken en oefeningen veel verder dan een onderdeel vormen van een religie.

Alfatraining laat je oefenen met aanwezig zijn in het hier en nu, en je leven meer in eigen hand te nemen en niet door de omstandigheden laten bepalen.

Mediteren, alfatraining en je brein

Mediterenm In een studie uit 2007 aan de Universiteit van Toronto werd onderzoek gedaan om meer begrip te krijgen wat meditatie doet met je brein.
Ze kwamen er achter dat mensen twee manieren hebben waarop hun brein werkt tijdens communicatie met de buitenwereld. In het ene netwerk (het standaard netwerk) waren delen van de prefrontale cortex en de hippocampus (geheugen) actief. Dit netwerk noemen ze het standaard netwerk omdat het actief wordt als er niet zo veel gebeurt en je over jezelf aan het nadenken bent. Een beetje dagdromen zeg maar of even nadenken wat je vanavond gaat eten.

Standaard, verhalen netwerk actief: stress

Dit standaard network wordt ook actief als je een ‘verhaal’ de revu laat passeren in de tijd, inclusief andere mensen en de interactie tussen die personen. Je zou dit netwerk dan ook het verhalen-netwerk kunnen noemen.

Als je de wereld ervaart met je ‘verhalen netwerk’ in je brein dan neem je informatie uit de omgeving op, interpreteert het en filtert het met jouw gedachten er over. Stel je zit lekker in een zonnetje, dan is dat zonnetje niet gewoon een zonnetje, maar een teken dat je wel eens zou kunnen verbranden en dus ga je in gedachten op zoek naar waar je ook alweer de zonnebrand middelen hebt verstopt. Je kunt verder zelfs gaan denken hoe erg je wel verbrand was de vorige keer. Dit is dus ook het ‘stress-netwerk’.

Dit ‘standaard/verhalen netwerk’ is het grootste deel van je dag actief, vraagt niet veel energie om op te starten. En er is verder niet zo veel mis mee, maar waarom het gaat is dat gebleken is dat er ook een heel ander netwerk actief kan zijn.

Direct ervaren netwerk actief: zintuigen

De genoemde studie liet zien dat er ook een andere manier van ervaren kan zijn. We zouden dit ‘direct ervaren’ kunnen noemen. Als het ‘direct ervaren’ netwerk actief wordt zijn daar andere hersendelen bij betrokken: het insula (lichamelijke ervaringen) en het achterste deel van je cortex wordt actief, waar het schakelen van je aandacht plaats zonnetjevindt.

Als het ‘direct ervaren’netwerk actief is denk je niet aan het verleden of de toekomst. Je bent dan helemaal aanwezig in het heden en ervaart de warmte van de zon, een briesje door je haar of een koud drankje in je hand. En je denkt niet verder aan het verleden of de toekomst.

De netwerken in je brein sluiten elkaar uit

Uit andere studies is gebleken dat deze twee netwerken niet tegelijk kunnen worden geactiveerd! Dat wil zeggen dat ze elkaar uitsluiten. Je kunt niet tegelijk volop genieten van je koude biertje of van de zon op je huid én een planning maken of herinneringen ophalen. Gevolg hiervan is dat je tijdens het plannen of overdenken van gebeurtenissen (verhalen netwerk) niet in staat bent om de smaak van het biertje goed te beleven. En tijdens het afwassen zal je als je wegdroomt ook makkelijker een glas breken.

Gelukkig werkt deze kennis ook de andere kant op! Als je je aandacht wel volledig richt op datgene wat je aan het doen bent, de warmte van het water tijdens de afwas (het direct ervaren netwerk) komt je ‘verhalen netwerk’ helemaal tot rust. Met als gevolg dat je alle stress en drukte van de dag ben je kwijt en al je zintuigen nu juist wakker worden.

Samengevat komt het erop neer dat je de wereld kunt beleven via het ‘verhalen netwerk’, wat handig is voor planning, doelstellen, organiseren en strategie. En je kunt de wereld ook beleven via het ‘direct ervaren netwerk’ waarbij je meer zintuigen inschakelt. Je komt daarmee dichter bij de realiteit van een situatie, staat open voor meer signalen en dat zorgt ervoor dat je adequater kunt reageren. Bovendien worden je reacties minder beinvloed door gebeurtenissen uit het verleden, je aannames.

Vaker alfatraining doen of mediteren

waterUit het onderzoek bleek dat mensen die regelmatig een meditatie oefening deden meer beheersing hadden over het schakelen tussen de twee netwerken. Ze waren beter in staat het juiste netwerk in te schakelen voor het geëigende doel. Terwijl mensen die dat niet deden vrijwel altijd hun ‘standaard, verhalen netwerk’ inschakelden.

Uit ander onderzoek blijken deze resultaten ook. Zo werd gevonden dat mensen die alfatraining beoefenden zich meer bewust waren van hun onbewuste processen. Ze hadden bovendien meer controle over hun cognitieve vermogens en konden wat ze zeiden en deden meer zelf vormgeven.
Iemand die dus geregeld mediteert zal tijdens een gehaaste wandeling door het zonnetje eerder bemerken waaraan hij of zij normaal voorbij gaat en kan op basis hiervan beter beslissen wat met die informatie te doen: doorhaasten of even volop genieten.

Bovendien blijkt dat regelmatig deze mentale oefeningen doen ook lange termijn resultaten heeft op het functioneren van je brein. 

Alfatraining oefenen dus

Regelmatig je alfatraining doen is dus heel belangrijk, zeker omdat het ervoor zorgt dat je jezelf er dan ook vaker aan herinnert. (het versterkt zichzelf)
De sleutel tot succes is om de oefening regelmatig te doen. Het helpt je om je meer bewust te zijn van wat er om je heen gebeurt. Met aandacht eten, staan, lopen, praten, alles kun je gebruiken om je te oefenen en daarmee gaat het ook vanzelf steeds beter. Dat kan staand, zittend, lopend, in de tram of waar dan ook. Je kan zelf op onderzoek uit gaan om een manier te vinden die bij jou past. Je kunt jezelf trainen om ten volle je ontbijt te genieten en weet je wat: het ontbijt gaat er telkens beter van smaken!

Maar wat je ook doet, doe het vooral! Hoe vaker je mediteert, alfatraining doet, hoe beter je beslissingen worden, hoe beter je je doel zult bereiken en niet die van een ander en hoe minder stress je zult ervaren.

Alfatraining goed leren!

Wil je alfatraining leren toepassen? Kom dan meedoen aan de trainingen Alfatraining in Zoetermeer.

 

Minder stress en frustratie over ongelijkheid in 5 stappen.

Negatieve overtuigingen geven stress

Je kent dat wel: Je ziet een collega promotie maken, er slaat een kennis van je een hele andere richting uit in haar carrière of je ziet je buren een duurdere auto kopen en je collega komt met een beeldschone man op de proppen, een collega sporter haalt betere resultaten, je vriendin kan alles eten en jij komt meteen aan! Je bent er jaloers op. Waarom zij wel? Waarom ik niet? Ik ben toch net zo slim, intelligent, getalenteerd, handig, jong, vakkundig, ik werk er toch net zo hard voor? enzovoorts…..

zelfbeeld2Als je deze reactie vaak hebt kan dat knap frustrerend zijn. Het geeft veel stress. Het kan zelfs zo ver gaan dat je van jezelf gaat denken dat je dus niet zo slim, vakkundig, handig, getalenteerd en jong meer bent. Het ligt dan aan jezelf en hoe je onhandig, suf, dom en al niet zo jong meer bent. Je ontwikkelt negatieve overtuigingen, je zelfbeeld en zelfvertrouwen hebben een aardige knauw gehad. En dan kan het zelfs zijn dat je het jezelf en anderen gaat verwijten. Had ik toen maar anders gedaan, was ik maar nooit hieraan begonnen en als die collega nou een beetje had meegewerkt dan was ik nu veel beter af.

Maar met al die verwijten en dat lage zelfvertrouwen en negatieve  zelfbeeld kom je geen steek verder natuurlijk want:

Negatieve overtuigingen zijn gevolg van je verleden, maar zijn ook garantie voor mislukking in de toekomst!

Ja en wat staat je dan te doen? Vijf stappen naar andere overtuigingen en minder stress.

Stap 1: Herkennen en erkennen. Het eerste wat je hieraan gaat doen is dit te herkennen bij jezelf en ook te erkennen. Welke negatieve overtuigingen heb jij over jezelf ontwikkeld? Wat geloof je over jezelf wat saboterend werkt? Vraag het ook eens aan de mensen om je heen. En vraag ze gerust om eerlijk te zijn! Maak hier een lijstje van. Je hoeft er niet per se de oorzaak bij te hebben. Voorbeelden van overtuigingen kunnen zijn: Ik ben het niet waard om iets te hebben, als ik mezelf ben dan vindt niemand me leuk, ik ben lelijk, ik durf het niet, ik kan wel mijn best doen maar het levert toch niets op, etc.zelfbeeld

Stap 2: Herformuleren. Als je deze overtuigingen hebt opgeschreven vraag jezelf dan af hoe realistisch deze overtuigingen nu eigenlijk zijn. Waarschijnlijk kun je er al een aantal direct schrappen. En een aantal andere doen alleen opgeld in bepaalde situaties. Maar gooi ze nog niet meteen weg! Ga er eens rustig voor zitten en ontspan. En zet dan eens per overtuiging op papier wat nu wel een realistische overtuiging is, gekeken naar jouw kwaliteiten, intellect, talenten en capaciteiten. En gooi daarna die oude overtuigingen maar lekker weg!

Stap 3: Ga op pad. Met deze nieuwe overtuigingen ga je op pad. Letterlijk. Maak eens een ommetje en kijk naar de omgeving. Geniet van de zon of een lekker fris buitje. Kijk naar de wolken. En als je zo een tijdje loopt, neem dan één van de nieuwe overtuigingen en laat tot je doordringen wat deze nieuwe overtuiging voor je leven betekent. Stel je eens goed voor hoe dat er uit ziet. Misschien zie je jezelf wel heel ander werk doen. Misschien zie je wel nieuwe mogelijkheden. En als je dat goed hebt gedaan ga je weer naar huis en schrijf je je ideeën en beelden op.

Stap 4: Ga het doen. Alleen maar beelden en ideeën helpen je natuurlijk niet verder. Dus ga je nu ook doen wat past bij je nieuwe overtuigingen. Slim is om eerst haalbare dingen te doen. Kortom: begin een studie die je verder kan brengen, stap eens op iemand af die je zou kunnen helpen, ga weer trainen en haal het beste uit jezelf. Doordat je met de goede dingen bezig bent en ze doet sterkt dat je zelfvertrouwen en je zult dan ook steeds meer durven en doen.

Stap 5: Houd het vol. Er zullen momenten komen waarop je gaat twijfelen. Of er zijn momenten waarop dingen niet lukken. Dan is het zaak om jezelf een reminder te geven. Die reminder kan een zelf geschreven briefje zijn in je portemonnee met daarop: “ik houd van de uitdaging!” of een notitie op de spiegel bij de deur met:”Door oefenen word ik alsmaar beter!”. Jezelf belonen helpt ook. Een ketting die je jezelf hebt gegeven omdat je jezelf het waard vond kan je enorm motiveren in tijden van terugslag.

Uiteindelijk zal je merken dat je je negatieve overtuigingen helemaal kwijt bent. Je gelooft er gewoonweg niet meer in en je doet het nu anders!

Deze aanpak is onderdeel van de alfatraining die twee keer per jaar van start gaat. Vragen hier over? Stel ze gerust!!

Fred Steetsel
Mentalcoach en Burnoutbegeleider
http://www.ontspannu.nl/

Stress en schildklierproblemen: 4 tips

De samenhang van stress en schildklierproblemen is goed te begrijpen als je eenmaal door hebt hoe je lichaam ermee omgaat.

Stresshormoon adrenaline verbruikt schildklier bouwstoffen

stress Als je stress ervaart dan maakt je lichaam adrenaline aan. Dat gaat door een signaal in je hersenen en waarbij vooral voor ons verhaal belangrijk is dat je lichaam hierbij o.a. Tyrosine nodig heeft om adrenaline te kunnen maken. Tyrosine is een van de semi-essentiële aminozuren in ons lichaam. We kunnen dit aminozuur niet makkelijk, snel aanmaken. Ook je schildklier heeft Tyrosine nodig om T4-Thyroxine (het schildklierhormoon) aan te maken, maar omdat stress meer aandacht vraagt zal bij veel stress de schildklier onvoldoende hormonen kunnen maken. Hier ontstaan al de eerste schildklierklachten.

Stresshormoon cortisol verstoort de aanmaak en omzetting van schildklierhormonen

In je lichaam wordt het door de schildklier aangemaakte T4-Thyroxine omgezet in T3, dat veel actiever is. Dat gebeurt in de lever, de spieren en de nieren.stress en schildklierproblemen
Bij langduriger en vaker stress wordt ook telkens cortisol aangemaakt, dat de omzetting van T4 in T3 remt, en worden vanuit je hersens minder stimulansen gestuurd om T4 aan te maken. Beide effecten zorgen dus voor schildklierproblemen omdat er minder T4 en T3 komt.

In tijden van stress heb je een grotere behoefte aan vitamine C, dat tevens van belang is voor een goede schildklierfunctie. Verder zijn voldoende aanwezige jodium, selenium, zink en B vitamine (o.a. B12) nodig. Bij het ontbreken daarvan ontstaan dus ook weer schildklierproblemen.

Test op schilklierhormonen geeft normale waarden

Bij de huisarts wordt vaak een test afgenomen waarin wordt gekeken naar de hoeveelheid T4 en eventueel de hoeveelheid stimulerende hormonen voor de aanmaak van T4. De conclusie is dan soms dat deze normaal zijn en dus lijkt er niets aan de hand. Echter de omzetting van T4 naar T3 kan wel degelijk verstoord zijn waardoor toch schildklierklachten ontstaan!

Samengevat: Je lichaam produceert tijdens stress minder schildklierhormonen en bij langdurige stress ontstaan schildklierproblemen: de schildklierfunctie raakt ontregeld en bouwstoffen uitgeput. Heb je bovendien een tekort aan jodium, selenium, zink of vitamine B12 dan werkt de schildklier niet goed meer. De schildklierklachten die ontstaan zijn dus goed te verklaren.

4 tips bij de aanpak van schildklierproblemen bij / na een stressperiode

  • Tip1: Pak je stress aan: Zoek gerichte hulp bij mij of een andere Stressconsultant.vis bij stress en schilklierproblemen
  • Tip2: Pas je voeding aan: Eet geregeld paddenstoelen, vis, schaaldieren, uien en knoflook. Daarin zitten de nodige bouwstoffen. Verder geen snelle suikers, maar alleen trage koolhydraten. Eet veel groente en fruit.
  • Tip3: Slik ter ondersteuning bij stress altijd vitamine C en voor het herstel van je voorraden selenium(150 mcg), zink(5mg/kilo gewicht), jodium(120 mcg) en vitamine B12(1000 mcg). En verder zijn Ginseng en Ginkgo Biloba prima kruiden voor het herstel en normalisatie.
  • Tip4: Ga in beweging: loop iedere dag een stukje of liever nog een paar keer per dag.

Vragen hier over? Stel ze gerust!!

Fred Steetsel
Mentalcoach en Burnoutbegeleider
http://www.ontspannu.nl/

Voel je een burnout dan niet aankomen?

Om maar met de deur in huis te vallen: jawel!
“Maar dan kan je er toch wel iets aan doen om het te voorkomen?”. En ook dan is weer het antwoord: inderdaad!

Laten we eens bekijken hoe een burnout ontstaat. Kijk burnout ben je niet zo maar, daar moet je echt wel wat voor doen. Burnout is het gevolg van jarenlang stress. Je lichaam heeft ingebouwde mechanismen om die stress te beteugelen en om de gevolgen van de stress te verwerken. Door onvoldoende tot rust te komen krijgt je lichaam echter geen kans om te herstellen.

Stressklachten

stress1 In de aanloop naar een burnout krijg je steeds vaker klachten. Nou ja.. wij noemen het klachten, maar het zijn eigenlijk signalen van je lichaam dat er wat loos is. Omdat we klachten vervelend vinden slikken we daar graag een pilletje voor en drukken het gevoel weg. Maar de klachten blijven terug komen… de signalen worden steeds sterker.

Het onderdrukken van die signalen komt eigenlijk neer op: niet naar jezelf, je lichaam luisteren. Eigenlijk doe je dingen te veel of verkeerd en je lichaam is daar een uitstekende graadmeter voor. Je lichaam is in staat om te tonen dat je dingen verkeerd doet: Het wordt koud als je vermoeid bent, het wordt heet als je een ziekte onder de leden hebt en het geeft allemaal andere signalen, zoals pijn, spanning, vermoeidheid als je te veel stress hebt.

Jarenlang gaat het goed, ondanks de stress

Een burnout voel je dus wel degelijk aankomen. Alleen… “het gaat toch al die jaren al goed? Waarom kan dat dan niet door blijven gaan?” denk je.stress4

En daar zit het hem nu juist in: jarenlang gaat het goed totdat… een burnout je lijkt te overkomen! Dan kan je ineens niets meer. Hoe dat komt kan je lezen in andere blogs van mij.

Iedereen die burnout is (geweest) onderschrijft dit feit: “Ja ik voelde dat het niet goed was. Mijn lichaam gaf signalen.” Maar ze zeggen ook allemaal dat ze dat nu inzien, maar vóór de burnout niet. Blijkbaar gaan we pas luisteren naar ons gevoel, ons lichaam als het heel ver is gekomen.

Het antwoord op de vraag of je een burnout kan voelen aankomen is blijkbaar ja, maar dat besef je pas achteraf. Het loont volgens mij om te investeren in het beter begrijpen en interpreteren van je gevoel. Wanneer dwing je je zelf om te veel te doen bijvoorbeeld en lopen de signalen dan op of blijven ze constant.

Burnoutpreventie tips

stress3Mijn eerste tip is: Houd een gevoelslogboek bij. Kijk eens op deze pagina voor een overzicht van lichamelijke klachten http://ontspannu.nl/stresssignalen.php. Scoor je lichamelijke klachten en doe dat maandelijks, waarbij je eerlijk tegen jezelf bent. En merk je dat je meer of ernstiger klachten krijgt, ga dan kijken of je misschien een stapje terug kunt doen, of dingen anders aanpakken of bekijken.

Mijn tweede burnout preventie tip is: Laat je stress eens meten via een stressmeting: http://ontspannu.nl/Stress-meten-Hartcoherentie.php. Dit geeft vaak een goed inzicht in je stress-situatie op dit moment en je kunt daarna met gerichte oefeningen de stress reduceren.

Reageren:
Heb je wat aan deze tips gehad of wil je iets vragen? Reageer dan gerust!

Fred Steetsel
Mentalcoach en Burnoutbegeleider
http://www.ontspannu.nl/

Examenstress: 7 tips

Examenstress brrrrrr

Spannend hoor. Je eindexamen staat voor de deur. Dat is niet zo maar iets. Want stel dat je nu faalt dan heeft je hele schoolwerk niets voorgesteld. O jee! De stresshormonen gieren door je lijf. En wat er nog bij komt is dat het allemaal zo veelexamenstress anders is dan normaal op school. Straks zit je daar in die zaal, heel anders dan je gewend was. Je hebt meer vrije tijd gehad, zit niet meer in het ritme. Je klasgenoten zie je niet meer zo vaak en daarmee besprak je nog wel eens wat. En heb je wel genoeg gedaan aan de lesstof de laatste tijd? Je slaapt er slecht van…..

Ziehier op een rijtje wat je nu juist niet moet hebben zo vlak voor je examens. Het zijn allemaal negatieve gedachtes en daar achter gaan verkeerde aannames en gedragingen schuil. Hieronder zal ik ze één voor één benomen en vervangen door een constructievere kijk op de dingen, die je samen vast steunen:

Examenstress Tip 1:  Je examen is eigenlijk gewoon je volgende proefwerk

Door je druk te maken voor een examen krijg je stress. Zeker door aan de uitslag allerlei doemscenario’s op te hangen. Kan dat nou niet anders? Natuurlijk wel! Bedenk: een examen is eigenlijk een proefwerk zoals je er al tientallen hebt gehad de afgelopen jaren. Je bent toch ook zo ver gekomen op school dat je dit examen doet? Nou dan kan je deze toch zeker ook halen!

Examenstress Tip 2: Met de juiste spanning presteer je het best

Als je je druk gaat zitten maken om doemscenario’s bouw je negatieve stress op. En negatieve stress verlamt. Maar spanning is wel nodig om een prestatie te leveren. Kijk maar naar (top)sporters. De brengen zichzelf in een soort concentratie. Dus: doe als een sporter: concentreer je op jezelf, zorg dat je opgeladen bent, met vertrouwen in jezelf. Denk terug aan het beste wat je ooit hebt gepresteerd (dat mag op school of in de sport zijn) en ga met dat gevoel je examen in!

Examenstress Tip 3: Alles wat je ooit hebt geleerd zit in je mindhersens

Je voelt je misschien soms een zeef. Dan weet je niets meer. Maar de informatie is er echt allemaal nog. Je hebt alles opgeslagen. Je mind is een supercomputer zonder weerga! Alles is er, je moet er alleen bij kunnen en dat kan alleen als je positief geladen en ingesteld bent. Daarom presteer je dan ook zo goed. Dus neem het vorige punt ter harte en alle kennis die je nodig hebt komt weer naar boven!

Examenstress Tip 4: Gebruik je ouders, vrienden, verzorgers

Je ziet je klasgenoten niet meer, het schoolritme is er uit, het voelt wat onvertrouwd. Jongens doen daar stoer over, meisjes hoor je eerder, maar eigenlijk is het voor iedereen het zelfde. Wat heb je nu nodig: juist! mensen om je heen die je aanhoren, steunen, stimuleren en opbeuren, je wellicht even vasthouden. Dat laatste klinkt gek, maar als je weet dat bij het vasthouden het ‘knuffelhormoon’ vrij komt dat stresshormonen afbreekt….. Dan zou ik het wel weten. Dus gebruik die ouders, verzorgers en vrienden en laat je lekker verzorgen en misschien zelfs knuffelen!

Examenstress Tip 5: Creëer je eigen ritme en structuur: geniet van de luxe van een “hotel”

Omdat de schooltijden zijn verdwenen en je alle vrijheid had de laatste weken ben je je kompas wat kwijt. Zoek dus weer dat houvast door je agenda te gebruiken om te plannen wat je doet, of laat die ouders van de vorige tip je erbij helpen. Dat klinkt misschien saai, maar vergelijk het met een vakantie in een hotel of op de camping: ja in een hotel slaap je niet lekker buiten en geniet je minder van de natuur, maar je eten staat wel op tijd klaar, je bed en je kamer worden schoon gemaakt voor je en dus heb jij daarnaar geen omkijken kan je erop bouwen. Dat geeft rust in je hoofd! Na de examens kan je gerust een tijdje lummelen, nu is structuur wel handig.

Examenstress Tip 6: De wind in je haren

windWaarom is mindfulness toch zo populair geworden? Dat komt omdat maar weinig mensen nog doen wat goed voor ze is op een dag, ze genieten zo weinig van het hier en nu. Ze zitten te piekeren over hun examen of zo….. 😉 Ga op de dag als het kan naar buiten. Een rondje joggen, een potje basketballen of voetballen, een eind wandelen. Allemaal goed voor je ontspanning, afleiding, hormoonhuishouding. Je lijf is gemaakt om te sporten en helpt je om in het hier en nu te zijn en niet te piekeren. Ga samen met vrienden of vriendinen, maak lol en loop stevig door. Maak er geen wedstrijd van maar geniet! En als je het kan: Geniet van de wind in je haren!

Examenstress Tip 7: Slapen slapen slapen (en geen alcohol!)

Ja de verleiding was groot om lekker op je eigen tijd naar bed te gaan de laatste tijd. Het eerste uur was er niet meer, het tweede trouwens ook niet. Dat heeft voor late (of zeer vroege) bedtijden en dito tijdstippen van opstaan geleid, soms met wat drank erbij. Nu ga je weer even ‘back to normal’. Want slapen is van essentieel belang voor prestaties. Dat zie je bij sporters, dus het geldt ook voor jou! Op tijd er in, op dezelfde tijd liefst iedere dag en een goede nachtrust maken. Geen tv aan, niet te laat je laptop, samsung, iphone of tablet aan, want dat houdt je wakker en zorgt voor minder goede slaap. In je slaap breek je stresshormonen af, zetten je hersens alles op een rijtje. Zo ben je klaar voor een topprestatie!

Reageren:
Heb je wat aan deze tips gehad of wil je iets vragen? Reageer dan gerust!

Fred Steetsel
Mentalcoach en Burnoutbegeleider
http://www.ontspannu.nl/