Stress meten bij DWDD!

Stressmeten op tv

Een tijdje terug was er in  “de wereld leert door” een uitzending over stress meten met een iPhona app.  De discussie ging vooral over of dit mogelijk was en wat de implicaties waren voor het werk. Of je hiermee een burnout zou kunnen voorkomen, etc. etc.

Mijn aantekeningen over stress meten:stress meten ontspannu

  1. Ten eerste is de Iphone app om een Burnout te voorkomen er NOG niet. Dat wil niet zeggen dat die er niet komt. Je stress meten kan al wel. Even logisch nadenkend gaat het maar om één ding: kun je ter plekke het verloop van je hormoonspiegel bepalen, of uit andere lichaamssignalen (hersengolven, hartritme) opmaken dat je stress hebt en dat koppelen aan een stukje software, dan is het zeker mogelijk om je stress niveau te volgen. Maar een burnout is een individuele zaak. Niet iedereen krijgt als gevolg van stress de zelfde reacties in zijn lichaam en dus zal een burnout er ook bij iedereen weer anders uitzien.
  2. Is het wenselijk om een iPhone app te hebben om een burnout te voorkomen? Dat is een morele vraag. Als je mensen een tool geeft om hun stress de hele dag te volgen, gaan ze zich dan juist meer of minder verantwoordelijk gedragen? Het is alsof je een harnas aantrekt en dus zo maar tegen alles aan kunt gaan lopen. Stress veroorzaakt problemen en het feit dat je het meet en op enig moment gas terug neemt, wil nog niet zeggen dat je gezond bezig bent
  3. Wil je anderen laten meekijken naar je stressmeting? Kortom, stel dat mijn chef weet dat mijn stressniveau te hoog is, van nature of door mijn gedachten, gedrag, wat heeft dat dan als consequenties. Alles wat je kunt meten kun je ook registreren…..

Mijn advies zou zijn: houd het bij je eigen gevoel, ontwikkel dat. En als je eens terugkoppeling wilt van een iPhone app gebruik die dan om je eigen gevoel te toetsen. Je gevoel heb je altijd bij je en je lichaam zegt je alles wat je hoeft te weten. Daarvoor hoef je vaak maar weinig te meten!

Kortom: leer luisteren naar de signalen van je lichaam, wees je daar meer en meer bewust van.

Kan je daarbij wel wat hulp gebruiken, kom dan eens langs! http://ontspannu.nl/Stress-meten-Hartcoherentie.php

Fred Steetsel
Mentalcoach en Burnoutbegeleider
http://www.ontspannu.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *