Stress en Sex

Hoe zit het met de relatie tussen stress en sex?

Een beetje spanning is onderdeel van de seksuele opwinding. Een ondeugende uitdaging, een verleidende blik. Onze zintuigen worden geprikkeld, de hormoonfabriek komt op gang. En hoewel voorspel voor mannen iets anders schijnt te betekenen dan voor vrouwen is dit wel de fase waarin het allemaal gebeurt.

Maar wat nu als je gestrest bent? Als je de dag doorbrengt met te veel spanning? Wat gebeurt er dan met je lichaam? En wat zijn de gevolgen voor de sex.

In eerste instantie is er niet zo veel aan de hand. Sex kan zelfs een prima uitlaatklep zijn voor de ervaren stress. Er zijn onderzoeken bekend waaruit blijkt dat stress inderdaad afneemt na een vrijpartijtje. Maar naarmate de stress toeneemt en langduriger wordt ontstaan er libido problemen en de zin in sex neemt af. Waardoor komt dat nu?

Oorzaken afname sexuele behoefte bij stress

Daarvoor kijken we naar de hormoonhuishouding van ons lichaam. De lichamelijke stressreactie heeft een aantal gevolgen. De belangrijkste in dit kader is de aanmaak van cortisol in de bijnieren (hiertoe aangezet door de hersenen). Cortisol helpt ons om energie vrij te maken zodat we kunnen vechten of vluchten.  Het stelt ons in staat om te presteren als dat moet. Ook in bed dus. Cortisol heeft daarnaast invloed op een aantal andere systemen in je lichaam. Sommige systemen worden gestimuleerd, andere afgeremd. Maar normaal gesproken daalt het cortisol niveau in je bloed snel genoeg zodat deze andere systemen zich kunnen herstellen.

Bij langdurige stress echter zijn de niveaus van Cortisol in je bloed continu te hoog. Dat heeft tot gevolg dat de betrokken systemen uit balans raken. Je slaapritme raakt verstoord, je immuunsysteem verzwakt, je insuline-systeem raakt ontregeld en je lichaam wordt minder ontvankelijk voor onder andere dopamine en serotonine.  En dat laatste betekent dat deze zogenaamde ‘gelukshormonen’ minder invloed op je hebben. Je krijgt depressieve gevoelens, met als gevolg minder zin in sex.

Wat ook gebeurt is dat de aanmaak van oestrogeen wordt gestimuleerd en progesteron (vrouwelijke hormonen) en testosteron (mannelijke hormonen) gaat teruglopen. En dat zorgt voor minder sex-drive bij beiden.
In een Burnout situatie is het weer helemaal anders omdat dan de cortisol productie helemaal is teruggelopen. Lees daarover in mijn andere blogs.

De afgenomen sex-drive en de depressieve gevoelens, die de gevolgen zijn van de stress, zijn dus de boosdoeners. Vaak betreft het één van de twee partners, waardoor het voor de ander erg frustrerend is.

Wil je dus seksueel van elkaar kunnen blijven genieten? Zorg er dan voor dat je de stress niet te vaak, te hoog laat oplopen. En probeer je geregeld te ontspannen. Dan kun je in bed de nodige inspanning blijven leveren.

Fred Steetsel
Mentalcoach en Burnoutbegeleider
http://www.ontspannu.nl/

Bronnen:
Eb en Vloed van Hormonen: Leo van der Zijde
Stress vriend en vijand: Theo Compernolle

8 thoughts on “Stress en Sex

 1. Pingback: Tweets that mention Stress en Sex | Burnoutcoach -- Topsy.com

 2. Het is fijn om artikelen als deze te lezen en bevestiging te krijgen van mijn gedachten. Als je met je hoofd ergens anders bent, kan je niet meer voelen hoe fijn het is om het bed met je partner te delen. Het artikel geeft een zeer goed beeld van mijn gedachten en gevoel weer.

 3. Ik ben 49 en voel de laatste tijd gewoon niets … En de penis is vaker slap soms lukt het echt niet … Ik heb een erge stress baan sinds die tijd en zit veel in de auto , en rook best veel maar dat deed ik ook al toen sex nog goed ging , ik heb in mijn hoofd ook niet meer dat verlangende gevoel bij sex , is er iets mis met mij ? Heeel zelden heb ik nog een ochtend errectie maar niet meer zoals een paar maanden terug , minder hard .

 4. Mijn vriend heeft een flinke burnout te pakken….helaas heeft dit te betekenen dat er in bed geen spanningen meer zijn echter we zijn pas een jaar samen…wat ertoe lijd natuurlijk dat ik er veel moiete mee heb!ik vraag me af wat is eraan te doen om die spanning toch terug te krijgen…..hij begeleid al geruime tijd een groepstherapie waarvan ik geen een resultaat zie…ik ben zeer angstig dat de burnout onze relatie zal gaan kosten.

  • Beste Monique,
   Vrijwel iedereen herstelt geheel van een burnout. Het is dus een kwestie van tijd. Als je vriend een burnout heeft en daardoor minder of geen zin in sex, dan heeft dat dus waarschijnlijk niets te maken met jullie aantrekkingskracht, maar met zijn gezondheid. Zorg er samen voor dat hij weer herstelt.

 5. Pingback: Veel Stress = Geen Seks - Lekker in mijn vel

  • Beste Attie,

   Nee ik schrijf niet ergens anders over stress en sex, maar geef aan dat de hormoonhuishouding heel anders is in het geval je burnout raakt. En daar heb andere blogs over geschreven.

   vriendelijke groet,
   Fred Steetsel
   http://www.ontspannu.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *