Ontstressen: Doe jij nog wel eens niets?

Al onze waardevolle vrije tijd wordt gevuld. En dat terwijl we zeggen dat deze tijd voor ons heilig is.

ontstressen

En maar doorgaan!

Op ieder moment van de dag is er wel wat te “checken”: mail die je wilt doornemen, zijn er nog nieuwe tweets? We hebben de hele dag de drang en ook de mogelijkheid om informatie te vergaren. Ook onderweg in de auto en al wandelend hebben we muziek en informatiestromen die maar blijven komen.
Naast het bed staat een tv en ligt zo’n handige iPad met van die leuke apps.

Het zijn echter onze vrije momenten waarin niets hoeft en we even tot rust komen. Dan zijn onze hersens wat tot bedaren, ontstressen we en komen vaak de mooiste ideeën omhoog. We dagdromen dan. We hebben aha momenten. Met het wegvallen van de waardevolle vrije tijd schiet ons creatieve voorstellingsvermogen erbij in. We raken meer gestressd.

Waarom doen we dat nu eigenlijk?

Misschien wel omdat het een beetje eng is, die tijd waarin je niks om handen hebt. Als we ontstressen  worden we met onze eigen onzekerheden geconfronteerd. We lopen tegen onbeantwoorde vragen aan, kunnen makkelijk aan onszelf gaan twijfelen, voelen ons nutteloos.

Echt nieuw is de drang naar het vullen van de vrije momenten waarschijnlijk niet.  In de piramide van Maslow is in contact zijn, ergens bij horen, één van de eerste behoefte van mensen. Het levert een gevoel van veiligheid op en vergroot je gevoel van eigenwaarde.

Met een grote groep Twitter volgers en Facebook vrienden heb je altijd het gevoel dat je ergens bij hoort. Of zelfs dat je geliefd bent. En door met deze mensen te twitteren, chatten en de status van iedereen bij te houden ben je continu in contact. Zelfs je zakelijke resultaten kun je direct delen.
Deze vorm van het continu in contact zijn, ten koste van de waardevolle vrije tijd, is hiermee een nieuw soort arbeid geworden waarmee je jezelf een zekerder gevoel geeft.

En nu? Ontstressen: hoe krijgen we onze vrije tijd terug?

Binnen nu en enkele jaren zullen er nog veel meer mogelijkheden worden gecreëerd om contact te houden waar je ook maar wilt. Was de douche nog heilig? Dat duurt vast niet lang meer. Dat wil zeggen dat de omstandigheden alleen maar meer zullen uitnodigen om op deze weg door te blijven gaan.

Daarom is de enige oplossing om ons hiervan bewust te zijn en actie te ondernemen. Houd de nog bestaande waardevolle momenten waarop je niet hoeft te doen vrij in je agenda.  Creëer ze zelf door af te zien van de informatiestroom. En trek je af en toe terug om tot jezelf te komen.

Vraag: Graag reacties op dit artikel. Is het herkenbaar? Ontstress jij wel eens bewust op deze manier? En hoe ga jij hiermee om?

Vrij vertaald en aangevuld uit het artikel: What happened to downtime?

Fred Steetsel
Mentalcoach en Burnoutbegeleider

www.ontspannu.nl

One thought on “Ontstressen: Doe jij nog wel eens niets?

  1. Wat eng herkenbaar! Waarom heb ik Facebook naast Hyves genomen? Tja omdat ik niet bij mijn collega’s die ook bijna allemaal Facebook hebben achter wilde blijven. Ik moet tenslotte toch ook op de hoogte zijn wat zij op Facebook allemaal met elkaar uitwisselen? En zo werd de schaarse tijd nog schaarser door nog een vrienden-site erbij. En tja, hoe ik van te voren ook dacht daar word ik niet actief, ik ga enkel lezen om op de hoogte te blijven, ook ik doe er nu aan mee en lijk wel het actiefst van iedereen. Een zeer slechte ontwikkeling vind ik het zelf. En dan heb ik gelukkig nog niet eens de druk dat ik meer vrienden moet hebben dan mijn vrienden. Ik heb gelukkig wel genoeg aan de mensen die ik echt ken en nodig niet iedereen die ik eens toevallig gezien heb uit om mijn vriendenkring maar groot te laten lijken. Maar ook daar zijn mensen vaak ook erg gevoelig voor. Tja wat moeten we met z’n allen? Wellicht de pc het raam uit en gewoon weer gezellig avondjes bij elkaar thuis een bakkie doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *