Loslaten geeft ontspanning en ontwikkeling

Vasthoudend zijn is een deugd…

Het lijkt in onze tijd wel een uitzondering als je langdurig ergens aan werkt. De meeste mensen zijn erg impulsief en korte termijn winsten op alle vlakken zijn populair. Momenteel woedt er weer een verkiezingen strijd en snel scoren lijkt daar meer kiezers te boeien en over te halen om op je te stemmen, dan een goed doorgedacht verhaal.

Het is een signaal dat we allemaal graag instant bevrediging willen. Je mening vasthouden, ergens langdurig en met toewijding aan werken, wie doet het nog?

Vasthouden aan of loslaten van oude dingen

Daar staat tegenover dat we doorgaans oude zekerheden moeilijk loslaten. Zaken die we gewoon vinden, die ons een bepaalde stevigheid lijken te bieden, zullen we niet snel opgeven.
Zowel in onze relaties, ons werk, het omgaan met anderen zie je mensen vaak krampachtig vasthouden aan oude gebruiken. Oude manieren van omgaan met dingen, wat ervoor zorgt dat we vaak nieuwe mogelijkheden niet meer zien.

De meest nare gevolgen zien we terug in stress-situaties: je oude manier van doen en laten werkt niet meer, maar je bent toch te bang om deze los te laten. Dat zorgt voor ongezond gedrag, je forceren en dat kan ook leiden tot een overspannen situatie.

Loslaten, fysiek en mentaal

loslaten

De spanning die je voelt door een object langdurig fysiek vast te houden wordt veroorzaakt door de zwaartekracht, de omvang of wellicht de temperatuur van een object. Objecten die je na een tijdje geen voldoening meer geven of die je pijn gaan doen laat je dan ook los. De één is daar wat beter in dan de ander, maar de spierspanning zal bij iedereen op den duur verdwijnen, je kunt het loslaten.

Mentaal is dat helaas niet altijd het geval omdat de oorzaken van mentale spanningen complexer zijn. We betrekken er onze angsten, overtuigingen en nog veel meer mentale eigenschappen bij.

Wanneer kun je beter wel loslaten?

De vraag is dan natuurlijk: “Wanneer is het slim om vasthoudend door te gaan?” En wanneer is het slim en beter voor je gezondheid om eens wat los te laten? Hier onder vind je wat duidelijke signalen:

  • Je werkt al heel lang ergens en je merkt dat anderen van je verwachten dat je iemand bent/blijft die je niet (meer) bent. Loslaten: het is tijd om verder te gaan in je leven!
  • Je merkt dat je bezig bent je partner van je te laten houden. Loslaten: Een partner kiest ervoor om bij je te zijn om wie je bent, dat bereik je niet door je te forceren.
  • Je relatie is slechts gebaseerd op fysieke aantrekkingskracht. Loslaten: Oprechte liefde is uiteindelijk niet afhankelijk van een mooi gezicht of lichaam.
  • Een vriend/zakenpartner blijft je vertrouwen schaden. Loslaten: Of het nu om kleine of grote zaken gaat. Door jouw vertrouwen te tonen zul je er op den duur achter komen of het een vriend of een les voor het leven is.
  • Je bewaart de goede lieve vrede door vrijwel nooit je innerlijk te laten spreken. Loslaten: Het gaat er niet om alleen een ander gelukkig te maken maar eerlijk zijn en je geluk delen met anderen.
  • Je merkt dat je in het verleden leeft en dat je het verleden verheerlijkt. Loslaten: Je zult leren dat je geluk en vrijheid niet gaat over de controle houden of wraak nemen, maar over zaken zich natuurlijk laten ontwikkelen en te leren van je ervaringen.
  • Je (zakelijk) partners daden corresponderen niet met zijn/haar woorden. Loslaten: Let op wat een ander doet en beoordeel hem/haar op zijn daden. Je echte vrienden en zakenpartners zullen zichzelf vanzelf laten zien.

Fred Steetsel
Mentalcoach en Burnoutbegeleider
http://www.alfatraining.nl
http://www.ontspannu.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *