Gedachten saboteren? Wat is jouw koekoeksjong?

Een koekoek: hoe opdringende gedachten saboteren kunnen

Wij hebben een uitdrukking dat mensen die een beetje mal doen: ‘koekoek’ zijn. Een echte koekoek echter is zo gek nog niet. Zij legt haar ei in het nest van een ander en laat zo een ander de opvoeding beginnen. Eenmaal uit het ei gekropen verdringt het koekoeksjong het eigen jong van een andere vogel en schreeuwt het hardst om aandacht. Pa en ma beschouwen het lelijke eendje in het nest als het hunne en blijven het voeren. En zo overleeft dit dier in alle tijden.

laat jij je door je gedachten saboteren?In ons hoofd schreeuwen de hele tijd gedachten om aandacht. En meestal wint de gedachte die het dichtst bij onze emoties zit, die ons het meeste doet. Dat is ook logisch want als er gevaar dreigt moeten we kunnen reageren en verder luisteren we ook graag naar de gedachten die ons een instant gevoel van bevrediging geven. Ik noem een voorbeeld:

Stel je zit lekker op de bank een boek te lezen of, wat aannemelijker is in onze tijd, met je iPad te spelen. Het avondeten is al even geleden en je krijgt trek. Natuurlijk weet je wel dat nu gaan snacken ongezond voor je is. Dus de opkomende gedachte aan een lekker stukje kaas gaat de concurrentie aan met de verstandige gedachte dat je dat toch maar beter niet moet doen. Welke gedachte wint het dan vaak: juist de gedachte aan de snack, het koekoeksjong dat het hardste schreeuwde!

Of een ander voorbeeld: Je bent op je werk en merkt dat het werk niet af komt. De laatste tijd slaap je al slecht en je werk neem je mee naar huis. Verstandig zou zijn om daarover te gaan communiceren omdat je anders wellicht overspannen of misschien wel burnout raakt. Maar vanmorgen nog heb je wat meer hooi op je vork genomen in het werkoverleg. Dat afmaken gaat echter niet lukken. Maar ja.. je hebt min of meer toegezegd dat het op tijd af is, dat kan en mag toch van je worden verwacht?
Ook hier strijden weer twee gedachten om de aandacht: Het verstandige voor jezelf doen en wellicht iemand teleurstellen of nog maar een stapje meer doen en de confrontatie uit de weg gaan. En wellicht zal ook hier het koekoeksjong, dat gevoed wordt door de angst van afwijzing het winnen.

En zo zijn er nog plenty andere voorbeelden te verzinnen waarbij het koekoeksjong, de gedachte die instant bevrediging geeft of waarbij je een angst ontwijkt het wint van de verstandige gedachte. Je gedachten saboteren je!

Bevrediging of resultaten: laten we onze gedachten saboteren of pakken we aan?

Toch begrijpt iedereen dat op de lange termijn dit geen stand kan houden. Als mensen zo doorgaan zijn ze pas echt koekoek! Maar het is ons streven naar instant bevrediging dat ons hiertoe drijft. We willen ons lekker voelen en keuzes maken die we altijd hebben gemaakt.

Ok├ę, dat werkt dus niet, maar wat dan wel?

Zaak is om eerst de koekoeksjongen, de gedachten die je saboteren, onder je gedachten eens te analyseren, op een rijtje te zetten. Wanneer schreeuwt nu dat jong om aandacht? En zit daar misschien een angst, verlegenheid, onzekerheid achter? Dat is namelijk vaak zo.

nadenkenDaar tegenover staat altijd een verstandige keuze, een verstandige gedachte. Zet die er eens tegenover. Het is duidelijk dat deze keuze niet direct bevrediging geeft. Hij verliest het immers van het koekoeksjong. En ga daarmee dan aan de slag, in het besef dat korte termijn bevrediging makkelijk is, maar lange termijn resultaten tellen!

Graag hoor ik van je terug welke koekoeksjongen je al hebt overwonnen of misschien iets minder sterk laat schreeuwen om aandacht.

Fred Steetsel
Mentalcoach en Burnoutbegeleider
http://www.ontspannu.nl

One thought on “Gedachten saboteren? Wat is jouw koekoeksjong?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *