Examenstress: 7 tips

Examenstress brrrrrr

Spannend hoor. Je eindexamen staat voor de deur. Dat is niet zo maar iets. Want stel dat je nu faalt dan heeft je hele schoolwerk niets voorgesteld. O jee! De stresshormonen gieren door je lijf. En wat er nog bij komt is dat het allemaal zo veelexamenstress anders is dan normaal op school. Straks zit je daar in die zaal, heel anders dan je gewend was. Je hebt meer vrije tijd gehad, zit niet meer in het ritme. Je klasgenoten zie je niet meer zo vaak en daarmee besprak je nog wel eens wat. En heb je wel genoeg gedaan aan de lesstof de laatste tijd? Je slaapt er slecht van…..

Ziehier op een rijtje wat je nu juist niet moet hebben zo vlak voor je examens. Het zijn allemaal negatieve gedachtes en daar achter gaan verkeerde aannames en gedragingen schuil. Hieronder zal ik ze één voor één benomen en vervangen door een constructievere kijk op de dingen, die je samen vast steunen:

Examenstress Tip 1:  Je examen is eigenlijk gewoon je volgende proefwerk

Door je druk te maken voor een examen krijg je stress. Zeker door aan de uitslag allerlei doemscenario’s op te hangen. Kan dat nou niet anders? Natuurlijk wel! Bedenk: een examen is eigenlijk een proefwerk zoals je er al tientallen hebt gehad de afgelopen jaren. Je bent toch ook zo ver gekomen op school dat je dit examen doet? Nou dan kan je deze toch zeker ook halen!

Examenstress Tip 2: Met de juiste spanning presteer je het best

Als je je druk gaat zitten maken om doemscenario’s bouw je negatieve stress op. En negatieve stress verlamt. Maar spanning is wel nodig om een prestatie te leveren. Kijk maar naar (top)sporters. De brengen zichzelf in een soort concentratie. Dus: doe als een sporter: concentreer je op jezelf, zorg dat je opgeladen bent, met vertrouwen in jezelf. Denk terug aan het beste wat je ooit hebt gepresteerd (dat mag op school of in de sport zijn) en ga met dat gevoel je examen in!

Examenstress Tip 3: Alles wat je ooit hebt geleerd zit in je mindhersens

Je voelt je misschien soms een zeef. Dan weet je niets meer. Maar de informatie is er echt allemaal nog. Je hebt alles opgeslagen. Je mind is een supercomputer zonder weerga! Alles is er, je moet er alleen bij kunnen en dat kan alleen als je positief geladen en ingesteld bent. Daarom presteer je dan ook zo goed. Dus neem het vorige punt ter harte en alle kennis die je nodig hebt komt weer naar boven!

Examenstress Tip 4: Gebruik je ouders, vrienden, verzorgers

Je ziet je klasgenoten niet meer, het schoolritme is er uit, het voelt wat onvertrouwd. Jongens doen daar stoer over, meisjes hoor je eerder, maar eigenlijk is het voor iedereen het zelfde. Wat heb je nu nodig: juist! mensen om je heen die je aanhoren, steunen, stimuleren en opbeuren, je wellicht even vasthouden. Dat laatste klinkt gek, maar als je weet dat bij het vasthouden het ‘knuffelhormoon’ vrij komt dat stresshormonen afbreekt….. Dan zou ik het wel weten. Dus gebruik die ouders, verzorgers en vrienden en laat je lekker verzorgen en misschien zelfs knuffelen!

Examenstress Tip 5: Creëer je eigen ritme en structuur: geniet van de luxe van een “hotel”

Omdat de schooltijden zijn verdwenen en je alle vrijheid had de laatste weken ben je je kompas wat kwijt. Zoek dus weer dat houvast door je agenda te gebruiken om te plannen wat je doet, of laat die ouders van de vorige tip je erbij helpen. Dat klinkt misschien saai, maar vergelijk het met een vakantie in een hotel of op de camping: ja in een hotel slaap je niet lekker buiten en geniet je minder van de natuur, maar je eten staat wel op tijd klaar, je bed en je kamer worden schoon gemaakt voor je en dus heb jij daarnaar geen omkijken kan je erop bouwen. Dat geeft rust in je hoofd! Na de examens kan je gerust een tijdje lummelen, nu is structuur wel handig.

Examenstress Tip 6: De wind in je haren

windWaarom is mindfulness toch zo populair geworden? Dat komt omdat maar weinig mensen nog doen wat goed voor ze is op een dag, ze genieten zo weinig van het hier en nu. Ze zitten te piekeren over hun examen of zo….. 😉 Ga op de dag als het kan naar buiten. Een rondje joggen, een potje basketballen of voetballen, een eind wandelen. Allemaal goed voor je ontspanning, afleiding, hormoonhuishouding. Je lijf is gemaakt om te sporten en helpt je om in het hier en nu te zijn en niet te piekeren. Ga samen met vrienden of vriendinen, maak lol en loop stevig door. Maak er geen wedstrijd van maar geniet! En als je het kan: Geniet van de wind in je haren!

Examenstress Tip 7: Slapen slapen slapen (en geen alcohol!)

Ja de verleiding was groot om lekker op je eigen tijd naar bed te gaan de laatste tijd. Het eerste uur was er niet meer, het tweede trouwens ook niet. Dat heeft voor late (of zeer vroege) bedtijden en dito tijdstippen van opstaan geleid, soms met wat drank erbij. Nu ga je weer even ‘back to normal’. Want slapen is van essentieel belang voor prestaties. Dat zie je bij sporters, dus het geldt ook voor jou! Op tijd er in, op dezelfde tijd liefst iedere dag en een goede nachtrust maken. Geen tv aan, niet te laat je laptop, samsung, iphone of tablet aan, want dat houdt je wakker en zorgt voor minder goede slaap. In je slaap breek je stresshormonen af, zetten je hersens alles op een rijtje. Zo ben je klaar voor een topprestatie!

Reageren:
Heb je wat aan deze tips gehad of wil je iets vragen? Reageer dan gerust!

Fred Steetsel
Mentalcoach en Burnoutbegeleider
http://www.ontspannu.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *