Na een burnout geniet je weer van de gewone dingen

Wanneer was de laatste keer dat jou iets echt raakte? Lees verder!

FredSteetsel2Geschreven door:

Fred Steetsel
http://www.ontspannu.nl
http://www.stapuitjeburnout.nl

Inspiratie kun je kwijt raken

inspiratie kwijt burnoutGeïnspireerd door een artikel in een Belgische krant (zie beneden) afgelopen week werd het weer eens tijd om een blog te schrijven. Niet dat ik niet genoeg te doen heb en ook niet omdat het moet. Sterker nog: dat “moeten” heb ik geschrapt uit mijn vocabulaire. Nee en ook niet ‘omdat het kan’: hoewel dat een gevleugelde uitspraak is op het moment. Maar wel omdat (en ik schreef het al hier boven) het mij raakte, mij inspireerde.

In de maalstroom van targets (waarin we allemaal zitten), de verdwenen menselijke maat (die we allemaal meemaken) stompen we af. We raken het gevoel kwijt met ons lichaam, voor anderen, voor wat echt bij ons hoort en past. Veerle Koninckx, een Belgische directeur van JBC schrijft hierover in haar artikel: ik-leerde-alledaagse-dingen-weer-apprecieren Zij beschrijft hoe ze ook haar hobby’s liet vallen en totaal het contact met zichzelf verloor. Alle inspiratie was verdwenen.

Uitgeput, op zoek naar jezelf

Eenmaal in de burnout bevind je je niet meer in de situatie waarin je stress-signalen nog kunt herkennen en erger kunt voorkomen. Het is al gebeurd! Vanaf dat moment kan je je niet meer permitteren (dat kon je daarvoor eigenlijk ook al niet!!) om over je grenzen te gaan en gevoel te negeren.
Je gaat dus opnieuw op zoek naar jezelf. Je gaat proberen het gevoel met jezelf te herstellen en van daaruit bezig met je gezondheid. Een goed burnout-herstelprogramma zal naast een gedegen fysieke opbouw dan ook zeker het herstel met je gevoel moeten omvatten!

En dan is het precies zoals ik ook in een blog schreef : Wees maar niet bang voor een burnout, het biedt je nieuwe kansen!

Ben jij burnout? Lichtpuntjes brengen je weer in contact met jezelf

Veerle is vanuit haar situatie zelf gestart met een onderneming om mensen zichzelf weer te laten ontdekken, de “lichtpuntjes” in je leven te zien. En zo weer te genieten van de mooie momenten in gewone dingen in je leven!

Misschien dat deze “lichtpuntjes” jou ook kunnen helpen als je burnout bent, of je wellicht kunnen behoeden voor het ontstaan ervan! Probeer dan op de dag eens op te letten en de lichtpuntjes te ontdekken.
Wat inspireerde jou? Wat raakte jou? Waarmee maakte je een ander een klein beetje blij? Benoem ze, beleef ze, schrijf ze op en/of deel ze, bijvoorbeeld in een commentaar op deze blog!
Geschreven door:

Fred Steetsel
http://www.ontspannu.nl
http://www.stapuitjeburnout.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *