Wat doe je je hersens aan? Alzheimer door stress.

Beste mensen,

AlzheimerWaarom verbaast dit mij niet? Vandaag las ik in het onderstaande artikel dat Alzheimer wellicht getriggerd wordt door stress. Uit een studie op dieren is gebleken dat zowel in de hippocampus als in de prefrontale cortex zenuwcellen sterven. Dit treedt op na de inwerking van stress-hormonen. Het ligt iets ingewikkelder, maar lees daarvoor het artikel even na. Kort door de bocht betekent dit dat je geheugen achteruit gaat evenals je lerend vermogen.

Sla er nu eens een willekeurig lijstje met stress-signalen op na en je vindt deze symptomen inderdaad terug. Wie ooit met stress te maken heeft gehad of zelfs een Burnout weet dat ook  (of niet meer ;-).  Langdurige stress zorgt hiervoor en voor nog veel meer.

Laten we dan eens kijken naar wat stress nu eigenlijk is. En dan bedoel ik niet de hormonale uitwerking van je stress. Maar wat het betekent als begrip. Stress wordt gedefinieerd als druk of spanning. Op je systeem wordt dus druk uitgeoefend of er ontstaat spanning in. Nu is ons lichaam een samenspel van hele ingewikkelde mechanismen. Maar hoe vernuftig of ingewikkeld ook: het kan kapot! Dus als je er maar genoeg stress op los laat gaat het vroeg of laat ergens stuk.

Volgens mij hebben we helemaal geen studie meer nodig om dit te begrijpen. De symptomen zijn er (zie de lijstjes) en we weten donders goed dat we vaak niet goed omgaan met ons lichaam. We maken ons te druk, nemen geen rust, maar ook alcoholgebruik, roken, overtrainen, verkeerd eten, te weinig slapen, en nog veel meer, zorgen allemaal voor stress in ons systeem.

Wil je dus gezond oud worden, met een kleinere kans op Alzheimer, dan adviseer ik je om je stress te beteugelen. Gewoon een beetje gezonder leven en bewegen. Gezonde gedragsregels terug aanleren. Dat valt in het begin niet mee, maar het levert wel veel op.

Graag wandel ik hiervoor een rondje met je op .

Fred Steetsel

Link naar het genoemde artikel: http://www.medicalnewstoday.com/releases/226656.php

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *